UNSERE PRODUZENTEN AUS FRANKREICH

Domaine Zind Humbrecht –  Elsass

Olivier Humbrecht ist ein Meister-Winzer, wenn es um Weissweine geht. Nicht nur seine Master of Wine Qualifikation, er hat auch eine unglaubliche Qualität welche sich durch sein gesamtes Sortiment zieht. Humbrechts Weinberge sind gesund, natürlich und lebendig wie fast kein anderer Weinberg, den ich je gesehen habe. Er setzt auf biodynamischen Anbau durch und durch.
In Kombination mit seinen Winzermethoden – sauberer Saft, langsame Gärung in grossen, alten Eichenfässern mit natürlichen Hefen, – produziert er Weine von unglaublicher Fruchtintensität, Komplexität und Mineralität.

Wenn Sie vollmundige, komplexe, Frucht bepackte Weine mit Mineralität und einer wunderbare Säure mögen, dann sind das die Weine für Sie. Seine Rieslinge haben ein Lagerpotenzial von bis zu 20 Jahren. Die Gewürztraminer sind so voller Geschmack, dass sie fast eine Mahlzeit für sich sind. Seine Pinot Gris sind die Besten die man finden kann.

Château Grand Puy Lacoste – Pauillac

Always one of my favourite Bordeaux wines whatever the vintage, you can guarantee that Chateau Grand Puy Lacoste will give you all the character and quality of a true Pauillac at the fairest price of any chateau in the region. Owned by the charming Borie family, this chateau is rare amongst the classified growths of the Medoc today in that it still has a true family feel when you visit it. This chateau has everything I look for in top quality claret; passion, a true sense of terroir, and a real “spirit”. And its second wine, Lacoste Borie, is always one of the best value wines in all Bordeaux.

Château Pontet Canet – Pauillac

One of our favourite Bordeaux châteaux, since the 2000 vintage Pontet Canet has been producing magnificent wines. Located just over the road from the far more illustrious and expensive Château Mouton Rothschild, Pontet Canet now rivals this First Growth in quality and consistency. Fully biodynamic since 2009, the future looks green and bright for this rapidly-rising star of Pauillac.

Château Tertre Rôteboeuf – St Emilion

This small property, situated on a south-facing amphitheatre on the St.Emilon côtes 2 miles south-east of the village, seems as far from the grand and opulent châteaux of the Medoc as it is possible to get. More Burgundian than Bordeaux, both in the simple underground cellars where the wines are vinified and in its graceful, silky-tannined wines, it is a quirky oasis in the sometimes-sterile Bordeaux wine industry. The owner Francois Mitjaville, is one of the most passionate winemakers you will meet, and cares far more about producing wines he considers great than what certain illustrious press commentators think; so much so that he apparently told Robert Parker never to come back when he rated his 2006 vintage too low!

The wines are, quite simply, magnificent; expensive, yes, but worth every Franc. Opulent, profound, packed with personality, and amongst the best Merlot-driven wines anywhere in the world.

Domaine (Marchand) Tawse und Mause by Domaine Tawse – Burgund

Pascal Marchand ist nicht einer der üblichen Burgunderwinzer. Ursprünglich aus Quebec, arbeitete er mehrere Jahre auf der ganzen Welt – Neuseeland, Chile und Westaustralien – bevor er ins Burgund fand. Er begann als Winzer bei Comte Armand in Vougeot. Marchand war einer der ersten biodynamischen Winzern im Burgund. Im 2006 startet er in Nuits St.Georges mit seinem eigenen Weingut. Er kaufte sorgfältig ausgewählte kleine Lagen in mehreren der Top-Standorten in der Côtes de Nuits. Alle Weinberge wurden auf biodynamisch umgestellt.

Seine Preise sind immer noch relativ niedrig, da er sich für einige amerikanische Weinjournalisten noch nicht bewiesen hat. Jancis Robinson MW, gibt jedoch seinen Grands Crus 19/20, eine Punktzahl, die sie sonst nur für das Allerbeste aus dem Burgund wie Armand Rousseau, DRC oder Comte de Vogüé vorenthalten ist (welche mindestens das 4-fache des Preises von Marchand kosten).

Wir können Ihnen diese Weinen äusserst empfehlen!

Charles Heidsieck – Champagne

Charles Heidsieck ist eines der renommiertesten Champagner-Häuser der Welt und wir sind äusserst erfreut darüber, ihr exklusiver Einzelhändler in der Schweiz zu sein. Das Unternehmen wurde vor 162 Jahren von Monsieur Charles Heidsieck gegründet, einem Franzosen, der so viel Zeit damit verbrachte, seinen Champagner in den USA zu verkaufen, dass er den liebevollen Spitznamen „Champagne Charlie“ trug. Ende der 70er Jahre war Charles Heidsieck Champagner die zweitgrösste Champagner-Marke in Grossbritannien und die fünft grösste in den USA. In Grossbritannien war die Marke so angesehen, dass Prinz Charles und Lady Diana sie an ihrem Hochzeitstag servieren liess!

1985 wurde das Haus von Remy Cointreau gekauft, erhielt aber in derem riesigen Portfolio leider nie die Aufmerksamkeit, die es verdient hätte. Im 2011 wurde Charles Heidsieck jedoch vom angesehenen französischen Unternehmer Christophe Descours übernommen. Er hatte hohe Erwartungen und die Ambition die Marke wieder zu ihrem früheren Ruhm zurückzuführen, mit dem Schwerpunkt auf die Erzeugung von qualitativ hochwertigten Champagnern. Die Zukunft für „Charles“ sieht rosig aus!
Alle Champagner der „Charles“ Selektion übertreffen konsequent alle Erwartungen in punkto Preis und haben alle auch höchste Auszeichnungen von der internationalen Weinpresse gewonnen.

Domaine Binet Jacquet – Faugères

Faugères is a beautiful, hilly region about 40kms north of Carcassonne in South West France’s Languedoc region. What makes it so special for vines is its ruggedly schisty, stony soils. Binet Jacquet work their vines 100% biodynamically which gives the resulting wines an unmistakable minerality and freshness.

Olivier Binet is a Swiss winemaker who is convinced of this wonderful region’s potential to make great wines. Together with his colleague, Pierre Jacquet, they purchased this domaine in 1999 and planted all the vineyards themselves between 2002 and 2007. Their first, small vintage was in 2005.

Their wines have a distinct freshness and vitality, particularly for this warm region. This is in part due to the fairly high altitudes of around 400 metres of their vines and the cool night time temperatures that result, and partly because of their practice of biodynamic viticulture, which gives the wines a distinctive liveliness and taste of their schistous, mineral soils.

Domaine d’Orfeuilles – Vouvray

Diese kleine Domaine befindet sich an den berühmten feuersteinhaltigen Hängen der Vouvray Region unweit nördlich der Loire. Sie produziert langlebige, mineralische, trockene Weissweine und exquisite, delikate Süssweine, welche von sehr alten Chenin Blanc Reben stammen. Die Böden sind voll von Feuerstein und Silex – winzige, Millionenjahre alte Meeresfossilien, die aus der Zeit stammen, als Nordfrankreich noch von einem Meer bedeckt war. Dies bildet eine perfekte Dränage in dieser klassischen, nördlichen, kühlen und ziemlich nassen Weinregion, die als Heimat der Chenin Blanc Traube bekannt ist.

Die Weine sind köstlich! Eine perfekte Reflexionen der edlen Chenin Blanc Traube in ihren verschiedenen Formen. Wenn Sie gerne etwas Neues ausprobieren möchten, dann werden diese Weine, etwas abseits der ausgetretenen Pfade, etwas für Sie sein!

Domaine Garon – Côte Rôtie

I have read so much over the years about the greatness of the Syrah-based red wines of the Côte Rôtie but until my visit to Domaine Garon in February 2017 had never quite understood what all the fuss was about! Because in “average” vintages this small, granite-hilled appellation above the village of Ampuis produces rather cool, peppery, almost austere reds which can seem almost Burgundian in their lightness of body. But in warmer, sunnier vintages such as 2015, this region suddenly comes out of its shell.

Domaine Garon is a small (with 7 hectares of vines in total), family run, quality-driven winery with a long history of grape growing in this region, dating back to 1475! They only began producing and bottling their own wines in 1995 – with their original cuvée “Les Triotes”. They have now added 2 other vineyards to their portfolio – Les Rochins and Les Sybarines – from different parts of the Cote Rotie.

If you would like to discover for yourself what great Côte Rôtie is all about, I urge you to try the very reasonably-priced examples from this small, up and coming domaine before their wines reach the stratospheric heights of their neighbours Guigal!

Yves Cuilleron – Verlieu / Condrieu

If you’re looking for something different in the world of white wine – something that’s not Chardonnay, Sauvignon Blanc or Riesling – then the Viognier, Marsanne and Roussanne- based whites of the Northern Rhone Valley could be just what you’re looking for!

Yves Cuilleron is the master white winemaker of this region. His winery is based in the tiny village of Verlieu, about 5kms south of Condrieu on the right bank of the Rhône River. His “basic” single varietal Viognier and Marsanne grown in the hills just south of the appellation of Condrieu (les Collines Rhôdaniennes ) are labelled “Les Vignes à Côté” and represent fantastic value.

Moving up a notch on the price ladder, his St Joseph Blanc Lombard comes from Marsanne grapes grown on very old south-east facing vines just south of Condrieu. These sand and granite soils give the wine an intense minerality, whilst fermentation in barrel followed by 9 months on the lees adds complexity and richness.

He is most famous however for his selection of Condrieus – 100% Viogniers from steep, granite-based hillsides facing south over the Rhone river in one of France’s smallest, least well-known but highest quality appellations. His Condrieu Petite Côte is fantastic value – delicious peach and apricot fruit with some richness from 9 months on the lees and barrel fermentation. Slightly more expensive is his Condrieu Les Chaillets, sourced from the best-exposed and oldest vines of the domaine. Here the apricot and slightly floral Viognier flavours have a slightly richer, more serious underlying minerality. And at the top of his Condrieu tree is the Vertige, renamed Lieu dit Vernon from 2015. This tiny, top quality vineyard produces 4,000 bottles per year of the finest expression of Viognier you will taste anywhere; highly recommended!